CURAÇAO TIP 7: WATERSPORT

Als je aangenaam warm zeewater hebt, veel zonne-uren per jaar telt en er een vrijwel altijd aanwezige passaatwind staat, dan heb je een ideale mix voor uiteenlopende watersporten. In de wateren rond Curaçao kun je dan ook aan aantal vormen van watersport en waterrecreatie beoefenen. Bovendien zijn de wateren ook nog eens heel helder. Allemaal ingrediënten die van Curaçao een uitstekende watersportbestemming maken. Het aanbod is groot. Je kunt hier snorkelen, duiken, zeilen en surfen. Tal van activiteiten op Curaçao vinden plaats op en aan het water.

Op deze pagina gaan we een aantal van die aspecten nader behandelen en laten we zien waar je welke activiteiten je het beste kunt doen.

Duiken

De wateren rond Curaçao zijn zeer helder en lenen zich goed voor liefhebbers die graag eens willen duiken of al in het bezit zijn van een brevet om de duiken.
Heb je nog niet gedoken en wil graag leren hoe dat moet, dan is een PADI-duikschool een uitstekende plek om te leren duiken. PADI staat voor ‘Professional Association of Diving Instructors. Deze organisatie heeft gecertificeerde duikscholen over de hele wereld. Met een brevet van PADI kun je dan ook overal een uitrusting huren en een duik nemen. De opleidingen zijn er op verschillende niveaus. Dat gaat van beginner naar vervorderd of zelfs duikinstructeur. Curaçao beschikt over uitstekende duikscholen.

Mocht je altijd hebben gedroomd van je eigen duikbrevet, dan is dit eiland een uitstekende plek om je eerste brevet te halen zodat je ook op andere plekken in de wereld kunt gaan duiken.

Wanneer je al kunt duiken zijn er ook veel organisaties die je brengen naar de mooiste duikplaatsen van het eiland. Zo kun je zwemmen tussen de haaien of bij adembenemend koraal genieten van kleurrijke vissen. Duiken bij Curaçao is een prachtige belevenis.

De populairste duikspot van Curaçao is Tugboat. Op een diepte van vijf meter ligt het wrak van een sleepbootje dat hier tientallen jaren geleden gezonken is. Mede omdat vis hier regelmatig gevoerd wordt is er vrijwel continu een grote verscheidenheid aan vis te spotten. Je kunt de Tugboat ook vanaf de kant bereiken en zelfs voor snorkelaars is dit een goede spot. Tug Boat vind je bij Baia Beach, vlak bij de Caracas Baai.

duiken bij Tugboat

Snorkelen

Wanneer je denkt dat duiken niets voor jou is, of om andere reden het niet ziet zitten om te gaan duiken, dan is snorkelen een fantastisch alternatief op Curaçao. Dit kan bijvoorbeeld heel goed aan het mooie strand van Klein Curaçao. De wateren zijn hier helder en veel onderwaterleven komt hier tot dicht aan het strand. Ook op Curaçao zelf zijn een aantal uitstekende snorkellocaties. Vaak al vanaf het strand toegankelijk waardoor je meteen kunt genieten van het leven onder de zeespiegel.

Er zijn ook een aantal koraalformaties waar je naartoe gebracht kunt worden waar zowel duikers als snorkelaars de zee wereld kunnen bewonderen. Vaak zijn het dezelfde organisaties die zowel duik- als snorkelexpedities organiseren.

Rondom Curaçao zwemmen redelijk wat zeeschildpadden. Deze prachtige beesten laten zich vaakheel dicht bij de kust zien. Er zijn verschillende plekken waar je zeeschildpadden kunt spotten terwijl je aan het snorkelen bent. De eerste plek is Playa Lagun. In deze baai laten ze zich regelmatig zien. Ook rond Klein Curaçao kun je zeeschildpadden spotten. De grootste kans heb je echter in Playa Piscado, ook wel Playa Grandi geheten. Hier komen de schildpadden vooral af op het visafval dat de vissers in zee gooien na het schoonmaken van de vis die ze gevangen hebben.

snorkelen bij Curaçao

Boottochten

Boottochten op Curaçao zijn er in alle soorten en maten. Er zijn ook zoveel verschillende schepen waardoor de keuze lastig kan zijn. Het beste begin je dus met te kijken wat je wensen zijn. Zo zijn de wateren rondom Curaçao bijvoorbeeld een prima plek om te gaan diepzeevissen. Je kunt er dus voor opteren om een boottocht te maken waarbij het vissen prioriteit heeft.

Ook kan het zijn dat je graag andere dingen wilt zien en doen. Zo zijn er boten je naar plekken brengen waar je kunt zwemmen met dolfijnen. Ook kun je bijvoorbeeld naar Klein Curaçao varen. Duikliefhebbers hebben dan weer liever een boottocht langs de mooiste duiklocaties. Al deze tochten kunnen ook weer gecombineerd worden.

Kijk dus goed naar je wensen. Boottochten hoeven overigens niet eens zo heel duur te zijn. Wanneer je van tevoren al eens goed op internet speurt kun je bijvoorbeeld thuis vanachter je computer al een leuke excursie boeken om te gaan zwemmen met dolfijnen voor amper een paar tientjes. Je kunt er ook een dag op uit met een catamaran. Een unieke ervaring in de altijd wel winderige omgeving van Curaçao. Er zijn ook tochten die je langs meerdere plaatsen brengen en waar een leuk dagprogramma is voorzien met zelfs een uitgebreide lunch.

Het is zeker aan te raden om minsten één keer tijdens je verblijf op Curaçao er met een boot op uit te trekken.

Surfen

Surfen is tegenwoordig een brede discipline in de zeilsport. Deze is pakweg in drie categorieën op te delen. Namelijk windsurfen, golfsurfen en kitesurfen. Alle drie van deze vormen van de surfsport kun je beoefenen op Curaçao.

Golfsurfen is misschien een discipline die je in Nederland niet snel kunt beoefenen. Op Curaçao zijn er echter locaties te over. Een toplocatie om te leren surfen op de golfen is die Sint-Joris Baai. Hier zijn de golven hoog en geduldige instructeurs leren je de beginselen aan van deze sport. Het golfsurfen-seizoen loopt van mei tot januari. In deze periode zijn de golven op hun best en kun je soms wel afstanden van 150 meter op één golf afleggen.

Kitesurfen is erg in opkomst op Curaçao. Er zijn verschillende locaties op Curaçao die uitermate geschikt hiervoor zijn. Tevens hier geldt dat er uitstekende instructeurs zijn die je graag laten kennis maken met die jongste tak van de surfsport. Je begint met het leren goed controle te krijgen over de vlieger en zo langzaam ga je zo de eerste stappen zetten met het vliegeren met een surfboard onder je voeten.

De stevige wind op Curaçao verleent zich ook uitstekend voor het klassieke plankzeilen. Windsurfen kennen we al wat langer en er zijn gebieden waar beoefenaars van deze sport kunnen genieten van uitstekende condities om te windsurfen. Ook hier geldt dat er scholen zijn die jou leren windsurfen en je ook van deugdelijk materiaal kunnen voorzien.

surfen bij Curaçao