NAAR CURAÇAO VLIEGEN

De meest gebruikte manier om naar Curaçao te reizen is per vliegtuig. Een andere optie is om eerst richting het Caribisch gebied of Zuid-Amerika te vliegen en van daaruit een deelnemen aan een cruise die ook naar Curaçao vaart. Het gros van de Nederlanders stapt echter gewoon in Nederland op het vliegtuig om pakweg tien uur later op Hato Airport op Curaçao weer uit te stappen. Dat is tenminste zo als de vlucht rechtstreeks naar Curaçao vliegt. In sommige gevallen maakt hij eerst nog een tussenlanding op Aruba of Bonaire.

Luchtvaartmaatschappijen

Tot 2023 was er weinig concurrentie op vluchten tussen Amsterdam en Curaçao. Het waren vooral KLM en TUIfly die vakantiegangers en andere reizigers naar het altijd tropische Curaçao brengen. Totdat TUI zich ook op deze markt stortte, had KLM een monopoliepositie op deze route. Dat resulteerde vaak in hoge ticketprijzen tijdens de schoolvakanties en vooral rondom de feestdagen aan het einde van het jaar.

Er is een derde speler bijgekomen. Vanaf november 2023 vliegt Corendon naar Curaçao. Door vijf keer per week met een Airbus A350-900 te vliegen is er een extra capaciteit ontstaan van ongeveer 220.000 passagiers. Een redelijk groot deel van deze vliegtuigstoelen zal bezet worden door mensen die bij Corendon een pakketreis naar Curaçao geboekt hebben. Ongeveer een derde van de stoelen zal beschikbaar zijn als losse vliegtickets.

Goedkope vliegtickets naar Curaçao

Er zijn verschillende mogelijkheden om een goedkoop vliegticket naar Curaçao te kopen. Je merkt dat in het geval van Curaçao de prijzen gedurende het jaar nogal uiteen kunnen lopen. Wie op het juiste moment boekt en reist die kan vrij voordelig naar het zonnige Curaçao vliegen. Zo zie je dat tussen de schoolvakanties door de tickets goedkoper zijn. Omdat de bezettingsgraad in die periodes nogal wil fluctueren is er dan ook een grotere kans op voordelige aanbiedingen. Soms kun je onder de vijfhonderd euro per persoon retour vliegen tussen Amsterdam en Curaçao. Zowel KLM als TUI hebben af en toe speciale voordeelweken. Bij KLM zijn dit de Wereld Deal Weken en bij TUI heet dit de Ticket Sale. Dit is vaak een goed moment om toe te slaan als je op zoek bent naar goedkope vluchten naar Curaçao.

BEKIJK CURACAO VLIEGTICKETS BIJ TUI

Kijk ook eens bij TUI tussen de lastminute aanbiedingen voor Curaçao. Op het moment dat de vliegtuigen van TUIfly niet vol zitten zie je vaak zeer aantrekkelijke aanbiedingen voorbijkomen voor complete pakketreizen met accommodatie en transfers. Soms is zo’n complete vakantie goedkoper dan wat je normaal gesproken voor een los vliegticket betaalt.

naar Curacao vliegen

Vliegduur

Naar Curaçao vliegen betekent dat je al snel zo’n tien uur in het vliegtuig zit. Als er een tussenlanding is dan mag je nog wat langer in het vliegtuig vertoeven. Zowel KLM als TUI voeren sommige vluchten uit in combinatie met Aruba of Bonaire. In dat geval heb je onderweg een tussenlanding. Soms moet je dan het vliegtuig uit, een andere keer niet. Corendon vliegt altijd rechtstreeks van en naar Curaçao.

Bij een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Curaçao is de gemiddelde vliegduur 10 tot 11 uur. Bij een rechtstreekse vlucht van Curaçao naar Amsterdam ben je gemiddeld 8 tot 10 uur onderweg.

Het verschil in vliegduur wordt veroorzaakt door de wind die op vlieghoogte (ongeveer tien kilometer boven zeeniveau) staat. Dat is gedurende een groot deel van de route een wind die van west naar oost waait. Hierdoor heb je naar Curaçao wind tegen en naar Amsterdam wind mee. Dit veroorzaakt een verschil in de gemiddelde snelheid die gevlogen wordt.

Curaçao International Airport

Curaçao telt één vliegveld: Curaçao International Airport. Deze luchthaven ligt centraal aan de noordzijde van het eiland. De reisafstand tot aan hoofdstad Willemstad bedraagt ongeveer 12 kilometer. Officieus wordt de luchthaven ook wel Hato Airport genoemd. Dit is gebaseerd op de ligging in de buurt Hato, dat onder andere bekend staat vanwege de Grotten van Hato.

Het vliegveld telt één start- en landingsbaan, die een lengte heeft van 3400 meter en een breedte van zestig meter. Hierop kunnen gemakkelijk grotere vliegtuigen landen, waaronder de jumbo’s van Boeing en Airbus. Curaçao is een gemakkelijke hub voor regionale vluchten. Vanaf Curaçao International Airport worden verbindingen onderhouden met buureilanden Aruba en Bonaire, maar ook met internationale bestemmingen zoals Colombia en de Verenigde Staten van Amerika. De Nederlandse toeristen zijn goed voor ruim 40% van het vliegverkeer op Curaçao International Airport.

Er is geen openbaar vervoer tussen de luchthaven en de rest van het eiland. Voor de transfers ben je aangewezen op je reisorganisatie als je een pakketreis geboekt hebt. Anders kun je een taxi nemen of een auto huren.

Curaçao International Airport