CURAÇAO TIP 1: STRANDEN

Als je een strandliefhebber bent dan kun je op Curaçao je geluk niet op. Het eiland Curaçao telt tientallen verschillende stranden die variëren van kleine strandjes waar je het Robinson Crusoe-gevoel zult hebben als je hier op een rustige dag terechtkomt. Curaçao telt ook grotere stranden waar het beduidend drukker is zoals Grote Knip, Mambo Beach en Jan Thiel Beach. Verschillende van de stranden liggen in mooie baaitjes. De meeste stranden liggen aan de zuidkust van Curaçao. Aan de ruigere noordkust vind je vooral zogenaamde boca’s. Dat zijn kleine inhammetjes die in de loop der jaren door de combinatie van wind en zeewater ontstaan zijn. Naast het hoofdeiland Curaçao is er voor de echte paradijszoekers ook nog het kleinere onbewoonde eiland Klein Curaçao. Dit vrij kale eiland kent prachtige witte zandstranden waar dagjesmensen graag de boottocht van pakweg tien kilometer voor over hebben.

Waar je als Nederlander aan zult moeten wennen is dat je voor redelijk wat stranden entree moet betalen. Deze worden geëxploiteerd door particuliere bedrijven zoals beachclubs en resorts. De prijzen die je betaalt lopen uiteen. De populariteit en de aanwezigheid van voorzieningen wegen vaak mee in de entreeprijs.

Op deze pagina vind je informatie over de bekende en soms minder bekende stranden van Curaçao.

Playa Lagun

Laten we meteen met één van onze lievelingsstranden beginnen: Playa Lagun. Dit kleine maar fijne strand ligt in het noordwesten van Curaçao en heeft een uniek uiterlijk binnen het eiland. Het strand ligt aan een baai die omgeven wordt door hoge kliffen. Aan weerkanten van de baai staan accommodaties, die een prachtig uitzicht bieden over de omgeving. Het water in de baai is helder en mede daardoor een uitstekende plek om te snorkelen. Als je langs de rotsen zwemt is er een redelijke kans om verschillende tropische vissen te zien. Waar Playa Lagun echter vooral bekend om staat is de grote kans dat je hier een zeeschildpad tegenkomt in het water. Behalve de horeca van de accommodaties zijn er weinig voorzieningen. Parkeren op de onbewaakte parkeerplaats is gratis.

Playa Lagun

Jan Thiel Beach

Zonder enige twijfel is Jan Thiel Beach één van de populairste stranden van het eiland. Het deels kunstmatige strand is soms zelfs zo druk dat je hier met recht van massatoerisme mag spreken. Je betaalt een klein bedrag per per persoon aan entreegeld als je het strand wilt betreden. Het leuke aan het strand is dat er verschillende restaurants op het strand aanwezig zijn, dat het hier in het weekeinde gezellig is om uit te gaan en dat het kindvriendelijk is. Voor een redelijk deel van de toeristen die in Jan Thiel vakantie vieren is dit strand de plek waar ze overdag vooral uithangen.

Playa Porto Marie

Het witte zandstrand en de blauwe zee maken van Playa Porto Marie een droomplaatje. Nadat je met de auto de privéweg richting het strand afgereden hebt, moet je eerst entreegeld betalen voordat je het strand op mag. De sfeer is er erg relaxed en de rustig kabbelende zee maken er een prima bestemming van voor een dagje strand met het gezin. Qua voorzieningen mag je rekenen op een goede bar/restaurant, douches en toiletten. Wie wil duiken die kan hier terecht bij de lokale duikschool. De drukte scheelt heel erg van dag tot dag. In het weekeinde is het vaak wat drukker omdat dan ook mensen die op Curaçao wonen hier graag naartoe komen.

Playa Porto Marie

Blue Bay

De Blauwbaai is door projectontwikkeling getransformeerd tot een groot vakantiecomplex waarop je een 18 holes golfbaan, verschillende accomodaties en een prachtig strand vol palmbomen vindt. Het strand is gratis toegankelijk voor gasten van het resort. Niet-gasten mogen tegen betaling een dagje komen genieten van het strand dat tegenwoordig Blue Bay Beach genoemd wordt. Bij de entreeprijs is een strandbed inbegrepen. Aan het strand staat een bar/restaurant en er zijn mogelijkheden om je om te kleden, te douchen of gebruik te maken van het toilet. Door de vele palmbomen is er altijd wel een schaduwrijk plekje te vinden. De baai zelf is een uitstekende plek om te snorkelen, dus vergeet niet om je snorkelset mee te nemen!

Kleine Knip

In overzichten met de mooiste stranden van Curaçao ontbreekt Kleine Knip (Playa Kenepa Chiki) vaak. Apart, want wij vinden dit nog steeds gratis toegankelijke strand een absolute aanrader. Waarom? Omdat hier in het weekeinde redelijk wat locals komen wat het een gezellige sfeer geeft. Zij komen hier met hele families, waarbij strand, barbecue en gezellig samenzijn het thema van de dag vormen. Doordeweeks is het leuke aan Kleine Knip dat het er juist rustig is en dat je dit vrij kleine strand dan zelden met velen hoeft te delen. Qua voorzieningen moet je niet teveel verwachten. Bomen en parasols zorgen voor de nodige bescherming tegen de felle zon.

Kleine Knip

Mambo Beach

Het episch centrum van het toerisme op Curaçao heet Mambo Beach. Dit de hotspot van het eiland, waar men in grote getale naartoe komt om van het strandleven te genieten. Het fijne zandstrand dat officieel Seaquarium Beach heet is omgeturnd tot een plek waar strand, uitgaan en winkelen samenkomen. Langs het strand is een boulevard aangelegd die Curaçao Beach Boulevard heet en ook kortweg als BLVD aangeduid wordt. Toeristen kunnen hier onder de wuivende palmen of parasols een hele dag chillen. Zwemmen kan zowel in de zee als in het zwembad. Voor de kinderen zijn er twee speeltuinen. Wie de inwendige mens wil verwennen die kan kiezen uit heerlijke koele drankjes en allerlei lekkere gerechten, waaronder poffertjes en saté.

In de avonduren worden er geregeld evenementen georganiseerd, waarbij vaak Nederlandse artiesten ingevlogen worden om dit te verzorgen. Mambo Beach is een plek die je te gek vindt of vreselijke vindt, Een middenweg schijnt er zelden te zijn als je het vraagt aan mensen die hier geweest zijn.

Playa Piscado

Omdat Playa Piscado vrijwel in de westelijke punt van Curaçao ligt, is het er vrij rustig. Wie een beetje de Spaanse taal kent die zal het woord ‘pescado’ hierin herkennen. Dit is dus het vissersstrandje. Een andere naam die gebruikt wordt is Playa Grandi. Hier maken de vissers hun vers gevangen vis schoon op het strand. Het afval dat hier van overblijft gooien ze in zee. Hier komt weer vis op af. Voor snorkelaars is Playa Piscado dan ook één van de betere plekken om te verblijven. Wie zeeschildpadden wil zien die moet ook zeker een keertje naar Playa Piscado komen. Deze prachtige zeedieren komen hier volop voor. Je kunt ze in alle soorten en maten zien als je hier gaat snorkelen of zelfs gewoon zwemmen. Wie geluk heeft die kan ze al vanaf de pier bewonderen zonder dat je het water in hoeft te gaan. Qua strand is Playa Piscado misschien niet het mooiste strand van het eiland, maar de onderwaterwereld zorgt ervoor dat je een bezoek aan dit plekje toch zeker moet overwegen.

Playa Piscado

Pirates Bay

Als je op zoek gaat naar een strand in de buurt van Willemstad dan is Pirates Bay het eerste publiekelijk toegankelijke strand dat je aan de westelijke kant van de stad tegenkomt. Dit strand ligt aan de Piscadarabaai waar ook het Hilton hotel te vinden is. Pirates Bay is een vrij intiem strand dat je alleen maar kunt bereiken via het het bijbehorende restaurant. Daar betaal je je entreegeld voor het strand. Als je wilt kun je hier een bedje huren.

Pirates Bay is een strand met fijn zand, veel beschutting en heerlijk rustig water. Je kunt hier goed snorkelen, hoewel de hoeveelheid en variatie aan vis nogal verschilt. Soms heb je geluk, soms heb je pech. Het bijbehorende restaurant biedt prima gerechten die passen bij een dagje aan het strand.

Pirates Bay

Grote Knip

Volgens velen het mooiste strand van Curaçao is Grote Knip. Het grote zandstrand ligt in een baai waar de felblauwe zee een mooi contrast vormt met het witte zand. Grote Knip, dat ook Playa Abou genoemd wordt, is zowel onder toeristen als onder de lokale bevolking erg populair. Het strand is gratis toegankelijk en moet dat volgens de mensen op Curaçao ook absoluut blijven. Het is vrijwel altijd gezellig druk op Grote Knip, maar het is het leukste om hier in het weekeinde te komen. Dat is het moment dat er ook veel lokale mensen naar het strand komen om van hun vrije zaterdag of zondag te genieten. Men barbecuet dan op het strand, de muziek gaat een tikkie harder en men viert hier nog echt het weekeinde.

Wil je in alle rust van het strand genieten dan kun je beter op een doordeweekse dag gaan, maar dan mis je juist wel die gezellige lokale sfeer die dit strand zo uniek maakt. Grote Knip ligt tussen de rotsen. Vanaf die rotsen kun je het water inspringen, wat je vooral de jeugd veelvuldig ziet doen.

Grote Knip