CURAÇAO TIP 5: KLEIN CURAÇAO

Tien kilometer ten zuidoosten van het vasteland van Curaçao ligt een klein onbewoond eiland genaamd ‘Klein Curaçao’. Het is een klein kaal rotseiland met slechts een oppervlakte van drie vierkante kilometer. Het huidige kale landschap van Klein Curaçao is er zeker niet altijd zo geweest. Vroeger was het een groen eiland waarop paarden en geiten werden gehouden die er konden leven van de vegetatie. De naam Klein Curaçao is te danken aan zijn ligging dichtbij het eigenlijke Curaçao. Toch was de scheepvaartsector in de loop van de eeuwen niet onverdeeld blij met het kleine eiland. Herman François Gerardus Wagner, die gouverneur was op Curaçao van 1870 tot 1877 noemde het eiland een waardeloze clip. Schepen hadden de neiging om als ware magneten te stuiten op het eilandje. Veel gezaghebbers waren niet bekend met het bestaan van Klein Curaçao. Wanneer het land van dit eiland in zicht kwam was het vaak al te laat. Een sterke onderstroming afkomstig van de Noordoostpassaat zorgde ervoor dat vele verraste schepen uiteindelijk strandden op Klein Curaçao.

In de loop van de eeuwen hebben er zich altijd vele vogels op het eiland bevonden. Lange tijd waren zij het ook die de scheepvaart waarschuwden dat hier land was. De opvliegende vogels konden oplettende kapiteins en hun bemanning vaak net op tijd waarschuwen voor het onvoorziene eiland dat op hun koers lag. Omdat deze vogels een dermate belangrijke positieve invloed hadden op de scheepvaart was het al vroeg in de achttiende eeuw verboden om hier te jagen op deze dieren. Ruim een eeuw later werd er uiteindelijk een vuurtoren gebouwd. De eerste voortoren heeft echter nog geen dertig jaar dienst gedaan. Hoewel de regio van Curaçao niet bekend staat om een grote risico op orkanen, gebeurt het zo nu en dan toch dat een orkaan deze regio binnen komt. Zo ook in 1877 toen het eiland volledig werd overspoeld en de vuurtoren werd verwoest.

Inmiddels bleek het eiland ook een grote hoeveelheid fosfaat te bevatten. Deze werd toen al gewonnen en mede daarom werd de vuurtoren snel herbouwd. De fosfaatwinning begon in 1871 en in 1913 werd er nog op fosfaat gemijnd. Door het winnen van fosfaat moesten grote delen van de grond worden afgegraven. Dit heeft erin geresulteerd dat de vegetatie op het eiland verdween. Waar het vroeger een groen eilandje was is het verworden tot een kaal landschap. Tot op de dag van vandaag is er nog nauwelijks begroeiing op Klein Curaçao. Met kleine vetplantjes heb je het wel zo’n beetje gehad. Ook is men begonnen met herbebossing in 2013.

Lange tijd woonden er nog een aantal vissers op het eiland, maar medio vorige eeuw hebben de laatste mensen die het eiland bewoonden hun biezen gepakt, waardoor het eiland tegenwoordig weer is overgeleverd aan de natuur. Wel kun je het eiland bezoeken. Door het verleden zijn er nog tal van leuke sporen vinden en ook de vogels weten het eiland nog altijd te waarderen als broedkolonie. Een leuke bijzonderheid is dat er op het eiland ooit een krokodil is gevangen. Deze kwam hier in 1932 terecht na een zware storm waarbij de krokodil is afgedreven naar het eiland en net als vele schepen hier was gestrand.

Klein Curaçao

Zien en doen op Klein Curaçao

De roerige geschiedenis van meerdere schepen die zijn gestrand op Klein Curaçao, de vele vogels die hier aanwezig zijn en andere sporen uit het verleden maken een bezoek aan dit eiland zeer de moeite waard. We hebben hier een aantal zaken uiteengezet die zeker de moeite van het zien waard zijn.

De vuurtoren

Lang was de vuurtoren op Klein Curaçao de beste manier om schepen te waarschuwen voor het kleine eiland. Vaak stond het eilandje niet op de kaarten van de scheepvaarders, waardoor men vaak te laat werd verrast door het land. Een sterke stroming zorgde ervoor dat schepen niet meer konden uitwijken wanneer het eiland op hun pad kwam. In 1849 werd er dan ook een vuurtoren gebouwd om de navigatie van schepen te vergemakkelijken. Nadat een orkaan in 1877 ervoor zorgde dat de vuurtoren werd vernietigd, werd deze weer snel terug opgebouwd. Ook in 1913 kreeg de vuurtoren een flinke opknapbeurt. De schepen kregen steeds betere navigatiemiddelen en waren daardoor steeds minder afhankelijk van de vuurtoren.

Hoewel de grotere schepen steeds minder problemen kragen, waren het in de latere jaren de jachten die zich nog regelmatig lieten verrassen en eindigden op het eiland. Uiteindelijk werd er in 2008 een led installatie op zonne-energie aangebracht. Sindsdien geeft de vuurtoren weer een baken van licht. Overigens is de vuurtoren in een vervallen staat. Dit geeft een wat desolate indruk en dat is dat ook juist de schoonheid ervan. Bij een bezoek aan klein Curaçao zul je ook zeker de vuurtoren kunnen bewonderen.

Duiken en snorkelen en een prachtig strand

Door alle scheepwrakken en het heldere water, zijn de kustwateren van het eiland een prachtige locatie om te duiken en te snorkelen. Er is een breed pallet aan onderwaterleven te vinden, waaronder schilpadden en kleurrijke vissen. Neem daarbij de vele wrakken op de bodem en je hebt een unieke setting om in rond te zwemmen. Voor ervaren duikers is er op 48 meter diepte een grot waarin ook veel haaien te vinden zijn. Ook is er een mooi strand, volgens velen het mooiste van Curaçao. Ook daar kun je natuurlijk prima het water in. Zeeschildpadden leggen hier ook eieren. Veel van de reders die expedities aar Klein Curaçao organiseren hebben hier ook een strandtent om het hun gasten zo aangenaam mogelijk te maken.

Scheepwrakken

Met het duiken en snorkelen kom je ze al tegen, maar ook vanaf het vasteland kun je scheepswrakken bezichtigen. Zo is er in de vrij recente geschiedenis ondanks alle verbeteringen op het vlak van navigatie toch nog een grote tanker gestrand. Deze is inmiddels aardig in verval geraakt, maar toch zeker de moeite waard om gezien te hebben. Ook liggen er meerdere jachten rond het eiland. Aan de noordzijde van het eiland nog een jacht op de rotsachtige kust die je kunt aanraken.

Vogels

Liefhebbers van vogels zullen ook zeker aan hun trekken komen op Klein Curaçao. Veel zeevogels hebben hier een broedplaats. Na de kaalslag aan het einde van de negentiende eeuw is dat wel wat minder geworden, maar nog altijd is er een grote vogelpopulatie van verschillende soorten op en rond Klein Curaçao. Overigens wat de aanwezigheid van deze vogels ook de aanleiding van het mijnen naar fosfaat, dat zich eeuwenlang had opgehoopt op het eiland en afkomstig was van vogeluitwerpselen.

Geocaching

Liefhebbers van Geocaching zorgen het best dat ze even hun huiswerk doen. Ook op Klein Curaçao is een cache aanwezig. Dat is natuurlijk wel een leuke locatie om te kunnen loggen. Neem dus zeker je GPS mee en zoek de coördinaten N11’59’’447 W068’38’’590. Kijk op de website van geochaching voor alle informatie.

Klein Curaçao

Naar Klein Curaçao reizen

Er zijn twee methoden om op Klein Curaçao te belanden. Van deze twee is per schip het meest voor de hand liggend. Er zijn een aantal rederijen die naar het eiland varen. Dit kan met een wat groter schip, maar bijvoorbeeld ook met een catamaran of een zeiljacht. Je moet er rekening mee houden dat een excursie naar het eiland ongeveer €100 kost voor volwassenen en een tocht naar het eiland duurt minstens 2 uur. Vaak zit er bij je prijs inbegrepen ook een lunch in één van de strandtentjes.

Een andere manier om het eiland te bezoeken is met een helikopter. Een ideale manier voor mensen die geen zin hebben in een lange boottocht en toch het eiland willen bezoeken. Het zelfs mogelijk om je spullen, mocht je bijvoorbeeld willen duiken, al met een schip van tevoren mee te geven, zodat je gerief voor je klaar staat wanneer je bent geland op het eiland. De kosten voor een helikoptervlucht liggen wel wat hoger. Je betaalt zo rond de €150 en dat is alleen voor de heentocht. Je kunt wel bijvoorbeeld mee terug met een schip.